Trimsalon Klein Duimpje
voor uw West Highland White - en Schotse Terriër
Luitgardestraat 2 
 3882 EH PUTTEN (GLD) 
 Tel. 0341 - 35 78 90
 
 
 
 
 
Het trimmen van een Westie/Schotse Terriër pup (en andere plukhonden)

Eindelijk is het zover. U heeft uw Westie/Schotten puppy opgehaald bij de fokker en het opvoeden en genieten kan gaan beginnen.


Dat leuke pluizige puppy-uiterlijk staat ontzettend leuk en het komt niet in u op om hier binnenkort al afstand van te moeten doen. Maar om een goede en gezonde vacht te krijgen, is dit dus wel noodzakelijk!! Uw Westie puppy heeft al tussen de 12 en 16 weken een eerste plukbeurt nodig. De keiharde vachten kunnen al met 12 weken geplukt worden, de wat zachtere richting de 16 weken. Schotten vanaf 16 weken.


1e puppytrim Westie, 14 wekenpuppypluk Schot, 16 weken

Als u de "gemiddelde trimsalon" instapt met uw pup op deze leeftijd, is de kans groot dat ze u weer naar huis zullen sturen. Dit komt omdat het plukken (beter gezegd strippen) van een Westie/Schotvacht helaas voor de meeste trimmers abracadabra is. Ze zullen een keer hard aan de vacht trekken, de pup zal piepen, en u krijgt de boodschap 'mevrouw, dat kan echt nog niet, is echt nog niet rijp. Kom maar terug als de hond 6 maanden oud is' (of nog erger, 12 maanden oud).
Hier HOOP ik altijd dat de puppykopers goede instructies hebben gekregen van de fokker van de pup, en hiermee geen genoegen nemen en op zoek gaan naar een trimster die gespecialiseerd is in Westies/Schotten. Helaas valt dat vaak niet mee en moeten er kilometers gereden worden om zo'n trimster te bezoeken. Dit is echter wel heel erg aan te raden!! Als uw puppy namelijk in de juiste periode (12-16 weken) naar een goede trimster gaat, wordt op dat moment een puppytrim gegeven. Dit houdt in dat al het pluis wat je omhoog kunt zetten, er met de vingers uitgeplukt wordt. De complete korte onderlaag dient te blijven staan!!!
Dit is een goede manier om uw pup te laten wennen aan het trimmen, omdat een pup op deze leeftijd nog ontvankelijk is voor nieuwe dingen. Ook is het uitknippen van de voetzolen, het knippen van de nagels en het scheren van de oorpuntjes en borstje, standaard in deze puppytrim. Op deze manier is uw hondje in ca. 1,5 uur klaar, lang genoeg voor deze leeftijd. Het is belangrijk dat de trimster genoeg tijd gereserveerd heeft voor uw pup, want sommige pupjes menen nu eenmaal dat ze de hele tijd moeten draaien op de trimtafel. Niet boos worden ... komt vanzelf goed. Het overgrote deel van de pupjes laat zich prima plukken, mits dit met de juiste techniek en op de juiste leeftijd gedaan wordt.


Na deze puppytrim staat de volgende trimbeurt 3 maanden later op de agenda. Dit is de trimbeurt waarvan de meeste mensen denken "is het al nodig nu?". JA, JUIST WEL!!! Nu komt de ontzettend belangrijke trimbeurt i.v.m. het strippen van de vacht. Dit houdt in dat DE HELFT van de vacht uitgeplukt wordt. U kunt dit zien als van elke 100 haren, worden er 50 uitgeplukt. Met de 2e trimbeurt gaan de honden bij de meeste trimsters ook in bad. Het is een fabeltje dat dit niet kan, MITS er op een goede manier geplukt wordt en MITS er met een kwalitatief goede shampoo gewassen wordt. Deze trimbeurt zal ongeveer 2 à 2,5 uur duren en uiteraard horen de verzorging van voeten, nagels en oren er ook standaard bij. Dit schema herhaalt zich een heel hondenleven lang, 1 x per 3 maanden naar de kapper. Bij de 3e trimbeurt wordt het haar wat bij de 2e trimbeurt is blijven staan (de andere 50%) uitgeplukt. Dit is nu duidelijk een langere laag geworden. De 50% vacht die bij de 2e trimbeurt uitgeplukt is, is nu een mooi kort laagje haar wat nu weer blijft staan. Als uw hond op deze manier geplukt wordt, ziet de hond er altijd mooi verzorgd uit. Nooit kaal of in het onderwolletje geplukt, met rode huid en mogelijke "pukkels" tot gevolg!!

Het onvakkundig (te ruig) trimmen van uw hondje kan echt huidproblemen tot gevolg hebben! Juist bij een puppy is het van belang dat u er zelf alles aan doet om de huid gezond te houden d.m.v. goede voeding, maar ook de keuze van een trimster is erg belangrijk hierin. Onderschat dit niet!